Skolyoz tedavisi için fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları hekim teşhis ve tanısı sonrasında büyük öneme sahiptir. Skolyoz hakkında ki tüm detaylı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Skolyoz nedir sorusu modern çağ ile birlikte online platformlarda en sık aranan konulardan birisi olarak karşımıza çıkmakta.
En kısa haliyle omurga eğriliği olarak adlandırılan skolyoz rahatsızlığı;
Sebeplerine bağlı olarak skolyoz problemine sahip kişilerde günlük yaşamı etkileyen nedenler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Skolyoz tedavisi ve daha fazlası için buyrun yazımızı okuyalım.
Omurga eğriliği olarak isimlendirilen skolyoz, genellikle büyüme çağında tanısı konulan bir durumdur. Sağa ve sola eğrilmesi ile kendi etrafında dönmesiyle gelişir. Kişilerin yaşamını önemli ölçüde etkileyen bu rahatsızlık, omurganın yana doğru 10 derecenin üzerinde eğilmesi ile meydana gelir. Omurga dışında kalça, göğüs kafesi ve kürek kemiklerinde kaymalar oluşup duruş ve görüntü bozukluğu ortaya çıkar. Dış görünüm S ve C harfine benzetilir. Bel ve sırt ağrılarının eşlik ettiği bu rahatsızlık, eğriliğin derecesi arttıkça farklı sorunlara yol açar.
Skolyoz rahatsızlığının nedenini kesin olarak söylemek mümkün değildir. Tıpta idiopatik yani nedeni kesin olarak bilinmeyen bir durum olarak karşımza çıkar.
Bazı akademik çalışmalar;
Türleri arasında;
Omurgada ki eğrilikle ortaya çıkan skolyoz hastalığı çoğu zaman büyük bir tehlike arz etmez. Mutlaka ilgili bir hekim ve fizyoterapist gözetiminde yapılabilecekler yapılmalı, omurga eğriliği mümkün olan en iyi seviyeye getirilmelidir.
Kas ve sinir hastalıklarından dolayı meydana gelen Nöromusküler türünde, solunum ve duyu sorunları yaratır. Anne karnındaki çocuğun gelişimi sırasında ortaya çıkan Konjenital skolyoz ise, çocukluk ve ergenlik döneminde büyüme ile ilerler. Bu durumda da ne kadar ilerleyip nasıl bir sonuç doğurabileceğini kesin söyleyebilmek için mutlaka ilgili uzman desteği ve görüşü almak gerekir.
Erken dönemde belirti göstermeyen skolyoz olan hastalar, ileriki zamanlarda birbirinden farklı sorunlar yaşar.
Yaygın görülen belirtiler;
Uzman hekimler tarafından gerçekleştirilen muayeneler ile saptanan bir rahatsızlık türüdür. Çocuk öne doğru eğildiğinde, kaburga eğrilik görülür. Doktor, röntgen filmi çekerek eğriliğin yerini ve büyüklüğünü saptar. Kemik yapısına ait bir bozukluk olup olmadığı da anlaşılır. Düzenli olarak takip edilen bu duruma kemik sintigrafisi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans gibi diğer teknikler de uygulanır. Çekilen grafi ile bu rahatsızlığın derecesi ve formu belirlenir. Skolyoz teşhis ve tanısı hekiminiz tarafından koyulduktan sonra mutlaka bir fizyoterapist ile devam edilmesi gerekir.
Omurga eğriliğinin ilerleme riski, tedavi yöntemi üzerinde belirleyici rol oynar.
Kabul gören tedavi yöntemleri içerisinde mutlaka fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları ile birlikte;
Ayrıca etkili tedavi seçenekleri arasında egzersiz ve rehabilitasyon uygulamaları ile cerrahi müdahale de bulunur. Genellikle, 15 derecenin altındaki hastalarda izlem ve takip önerilir. 25 derecenin üzerinde eğilme olan çocuklarda rehabilitasyon tedavisi önemli bir yere sahiptir. Kişiye uygun programlar ile iyileşme gerçekleştirilir. Son yapılan akademik çalışmalar skolyoz açı derecesi kaç olursa olsun mutlaka fizyoterapist desteği veya görüşüyle birlikte cerrahi vb. Yaklaşım tedavilerin uygulanması gerektiği yönündedir. Skolyoz teşhis ve tanısına sahipseniz mutlaka fizyoterapistinize danışmanız önerilir. Daha sağlıklı yarınlarınız için önemli bir yere sahiptir.
Fizyoterapist ile çalışılması gereken uygulamalar, skolyoz rahatsızlığının durdurulmasına destek olur. Küçük yaşlardaki çocuklara uygulanan egzersiz programları, etkili sonuçlar verir. Korsesiz rehabilitasyon programları içerisinde; Bobath, Vojta, Katharina Schroth gibi teknikler ile birlikte klasik erm eve güçlendirme egzersizleri de yer alır. Çocukta doğru hareketi açığa çıkan Bobath, fonksiyon bozukluklarının analizinin yapılmasını sağlar. Vojta denge düzeni, kas aktiviteleri ve refleksleri düzeltir. Bu rahatsızlığa üç boyutlu bir şekilde yaklaşan Katharina Schroth, bozulmuş vücudu yeniden düzenlemeyi hedefler. Bu Teknik ve metotlara ek olarak mutlaka uzman fizyoterapistler arasında konsültasyon yapılarak etkili metotların tamamından yararlanılmalıdır.
Skolyoz egzersizleri mutlaka bir fizyoterapist tarafından kişiye özel olarak uygulanmalıdır. Bu uygulamalar içinde skolyoz konusunda yetişmiş uzman bir fizyoterapist desteği almak en doğru seçenek olacaktır.
Skolyoz korsesi gelişen modern tıpla birlikte kişiye özel olarak tasarlanmalı ve mutlaka uzman gözetiminde olmalı.
Tıp literatürü 10 derece ve üstünde ki tüm omurga eğriliklerini skolyoz olarak tanımlamaktadır.
Skolyoz hastalığı;
Skolyoz hastalığı kendilğinden geçecek bir durum değildir. Etkilenim ve derecesine göre fizyoterapistiniz tarafından verilecek egzersiz ve terapi yaklaşımları skolyoz rahatsızlığına iyi gelecek yöntemler arasındadır.
Skolyoz hastalığında yüzme önerisi bir çok uzman tarafından araştırılmadan hastalara önerilmektedir. Akademik kaynaklar kişiye özel değerlendirme yapılmadan ve fizyoterapist desteği almadan yapılan yüzme faaliyetinin skolyoz derecelerini arttırdığını göstermektedir. Her skolyoz hastasına yüzme faaliyetini önermek kesinlikle doğru bir seçenek değildir.
Skolyoz ağrısı problemin olduğu segment ve etkilenen sinir bölgesine göre vücudun farklı bölgelerinde farklı yansımalar oluşturacaktır.
Skolyoz teşhis ve tanısına sahip her hasta mutlaka bir fizyoterapiste başvurmalı ve bu konuda terapi desteği almalıdır.